Sayı 168 - Haziran 2019

Sayı 168 - Haziran 2019

Bir taraftan ötekine, amaçsız salınım...

Kapak Fotoğrafı: Atahan Özkanlı

Adalar’da yaz sorunlarıyla başladı. 9 günlük bayram tatili, Ramazan günlerinin asudeliğini alıp götürdü. İnanılmaz bir kalabalık, özellikle de tarifeli seferlerinin ücretsiz olduğu üç günde, başta Büyükada olmak üzere Adalar’da basmadık yer bırakmadı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 27 Mayıs 2019 tarihinde Yassıada’yı kalabalık bir heyetle ziyaret etti, çalışmaları yerinde gördü ve sonra gazetecilere açıklamalarda bulundu. Ve dedi ki, “Yassıada bir tarih platosuna dönüştürülmüştür.”
“Depreme dayanıksızlık” üzerinden yıkımların ve “Geçiş Dönemi Yapılaşma Koşulları 2. Dönemi”nin yeniden gündeme getirdiği soru...
Adalar'da üç ev son iki yılda “depreme dayanıksız”lık raporlarıyla yıktırıldı. Bu evler neden önemliydi? Tescil koruması altında olsa, bu yıkım bu kadar kolay gerçekleşir miydi? Değerlendirme ve karar Adalıların. Özellikle de Adalar’ın geleceği için....
1968 yılında üniversitede okuyan gençlere toplu olarak 68 kuşağı diyoruz. Bu kuşak 1964-1974 arası okuyanları kapsıyor.
Onunla yıllar önce bir meyhanede tanışmıştık. Bir gece muhabbetin ortasında, önüme bir kitap koydular, sevgili Vefa Zat’ın rakı adabı ve eski rakı markalarıyla ilgili bilgiler içeren bir kitabıydı. Şöyle bir karıştırınca sayfalarını Bilecik Rakısı çarptı gözüme.
Yaşlıların huzurevinde hayatları kolay değil, unutulmuş olanların durumu daha zor. Hayat başlıyor bitiyor, öyle böyle zaman akıp gidiyor, geriye dönüş yok. Yaratanın verdiği bu güzel hediyeyi sağlıklı mutlu en iyi şekilde geçirmek lazım.
“İnsan hayal ettiği müddetçe yaşar” sözüyle büyüdük sayılır fakat yaş ilerledikçe insan daha etraflıca düşünüyor. Bu güzel sözü tek bir mısra olarak okuduğumda diyorum ki nefes almak kolay ama yaşamak ayrı bir şey.