Pazartesi, 02 Ocak 2017 23:33

2016 yılı böyle geçti…

Ögeyi değerlendirin
(0 oy)
2016 yılı böyle geçti… Fotoğraf: Semra Askeri Uzuner

2016 yılı böyle geçti…

2 Ocak - Adalar Ediz Hun beyazperdeye geri dönmek istiyor.

6 Ocak - İstanbul’un en kalabalık merkezlerinden olan Bağdat Caddesi’nde tecavüz dehşeti yaşandı. Bıçaklı saldırgan, evine giden E.F.B. isminde, 19 yaşındaki genç kızı bir binanın arka bahçesine sürükleyip tecavüz etti, cep telefonu ve 65 lirasını aldı. Olaya ilişkin kamera görüntüleri ortaya çıktı.

11 Ocak - Doğuda yaşanan terör olaylarına tepki gösteren akademisyenler “BU SUÇA ORTAK OLMAYACAĞIZ” başlıklı, 89 üniversiteden 1128 akademisyenin imzaladığı bir bildiriyi basın toplantısıyla açıkladılar.

12 Ocak - Terör örgütü IŞİD, Sultanahmet’te canlı bomba saldırısı düzenledi. 8’i Alman 10 kişi hayatını kaybederken, 17 kişi yaralandı. Yeni yılın ilk günlerinde saldırının gerçekleştiren canlı bombanın 1988 doğumlu Suriye uyruklu Nabil Fadli olduğu belirlendi.

19 Ocak - 29 Şubat - 6 Mart tarihlerinde Ankara’da yapılacak 2B kategorisi Dünya Kadınlar Buz Hokeyi Şampiyonası’nın Türkiye’de yapılması terör nedeniyle riskli görülerek, İspanya’ya verildi.

21 Ocak - Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç kalp krizi geçirerek hayatını kaybetti.

22 Ocak - Tunceli eski milletvekili Kamer Genç hayatını kaybetti. 76 yaşındaydı.

22 Ocak - Edebiyatın çınarı Tahsin Yücel 83 yaşında yaşamını yitirdi.

25 Ocak – Uzun yıllar Büyükada’da yaşayan Sultan-ı Yegah adlı şarkının da bestecisi olan müzisyen Ergüder Yoldaş hayatını kaybetti.

28 Ocak - Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi (ADNKS) sonuçları açıklandı. Nüfusumuz 78 milyon 741 bin 53 kişi oldu.

10 Şubat - Bilim Ateşböceği Gezici Öğretim Birimi Açıldı

Ülkemizin dört bir yanına eğitim desteği götüren Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı Gezici Öğrenim Birimlerinin en yenisi olan ve kaliteli bilimsel eğitimi teşvik edecek eğitimler vererek sorgulayan, öz güven sahibi ve topluma faydalı olacak bireyler yetiştirmeyi amaçlayan “Bilim Ateşböceği”nin açılışı Büyükada Meydanı’nda gerçekleşti.

Yapımını Bosch Ev Aletlerinin üstlendiği, Lyod’s Foundatıon tarafından hayata geçirilen, Adalar Belediyesi, Adalar Kent Konseyi ve Adalar İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nün destekleriyle Büyükada’ya getirilen bilim ateşböceği projesi ile; çocuklar üzerinde kısa sürede etki yaratabilmek amacıyla çocukta özgüven, değerlilik, kendini ifade edebilme, yaratıcılık ve empati gibi duygu ve becerilerin gelişimi hedeflendi.

17 Şubat - Ankara’da bombalı araçla TBMM, Genelkurmay ve kuvvet komutanlıklarının 300 metre yakınında gerçekleştirilen saldırıda 5 askeri servis aracı hedef alındı. Bomba yüklü lüks bir araç hızla servislere çarptı. Saldırıda 29 kişi hayatını kaybetti, 61 kişi de yaralandı.

19 Şubat - Dünyaca ünlü yazar, bilim adamı, Umberto Eco 84 yaşında hayatını kaybetti.

13 Mart - Ankara Kızılay’da bomba yüklü otomobilde canlı bomba yelekli 2 kişi, aralarında öğrencilerin de bulunduğu sivilleri hedef aldı. Bomba yüklü araç, duraktaki toplu taşıma araçlarının yanında patladı. Saldırıda 38 kişi hayatını kaybetti.

19 Mart - Kızılay saldırısından bir hafta sonra İstanbul’da İstiklal Caddesi’nde gerçekleşen canlı bomba saldırısında 4 turist hayatını kaybetti.

20 Mart - Ülkemizde son günlerde artan terör saldırıları spor dünyasına da yansıdı. Güvenlik nedeniyle Galatasaray-Fenerbahçe derbisi ertelendi.

22 Mart - Belçika’nın başkenti Brüksel’deki Zaventem Uluslararası Havalimanı’nda iki patlama yaşandı. Daha sonra metroda 1 patlama oldu. Saldırılarda 34 kişi öldü, 136 kişi ağır yaralandı.

27 Mart - Pakistan’ın Pencap eyaletinin başkenti Lahor’da bir lunaparkta düzenlenen terör saldırısında, 63 kişi hayatını kaybetti.

29 Mart - ABD ordusunun Avrupa Komutanlığı, güvenlik gerekçesiyle Adana (İncirlik), İzmir ve Muğla’daki personel ailelerinin Türkiye’den ayrılmasını istedi.

3 Nisan - 52. Kütüphane Haftası Bisiklet Turu Heybeliada’da gerçekleştirildi. Okuma alışkanlığına farkındalık yaratmak için Kütüphane Haftası kutlamaları kapsamında bir önceki yıl başlatılan bisiklet turunun ikincisi 3 Nisan 2016 Pazar günü saat 13.30’da Heybeliada Halk Kütüphanesi önünde yapıldı.

5 Nisan - Türkiye’den veri tabanını ele geçiren bilgisayar korsanları 50 milyon vatandaşın kimlik bilgilerini dünyaya servis etti. Veri tabanının bulunduğu site gece 01.00 sularında kapandı ama isimden açık adrese ve TC numarasına kadar her tür bilgi ellerine geçti.

6 Nisan - Türkiye futbolu “Koço” lakaplı ‘penaltı kralı’ Kostas Kasapoğlu’nu sonsuzluğa uğurladı. 6 Nisan 2016 tarihinde hayata gözlerini yuman Kostas Kasapoğlu, 8 Nisan 2016 tarihinde Aya Dimitri Kilisesi’nde yapılan cenaze töreninin ardından Büyükada Rum Ortodoks Mezarlığı’na defnedildi. 

7 Nisan - Kırıkkale Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumu Silah Fabrikası Müdürü Mustafa Tanrıverdi, milli piyade tüfeğine ait sırları satarken yakalandı, tutuklandı.

10 Nisan - Adalar, deniz ve deniz yaşamı için denizde eylem yapıldı. 10 Nisan 2016’da ada sularında adalılar tekneleriyle denize açılıp, bir araya geldiler. 2012 yılında yürürlüğe giren doğal resif ve rezerv alanlarının korunması ve çevresinde gırgırla balık avı yasağının süresinin 31 Ağustos’ta bitecek olmasını protesto ettiler. Talepleri, Adalar’da bu yasağın devam etmesi ve av yasağının genişletilmesiydi.

Adalar Kent Konseyi Denizle Yaşam ve Koruma Çalışma Grubu’nun önderliğinde başlatılan bu talep çalışması Adalar’daki tüm STK, DKÖ ve Marmara’ya kıyısı bulunan kent konseylerinin de katılımıyla olgunlaştı ve 10 Nisan’da seslerini duyurma amaçlı etkinliğe dönüştü.

10 Nisan’da Büyükada, Heybeliada, Kartal ve Maltepe’yi gören deniz sularının ortasında tekneler denizin su üstü süsleri olarak endamlı bir şekilde geçit töreni yaptılar. Gırgır ve Trollerin soğuk ve yok edici görüntülerine inat denize yakışan aksesuarlar olduklarını gösterdiler.

10 Nisan - Beşiktaş’ın 2,5 yılda yapımını tamamladığı yeni stadyumu Vodafone Arena açıldı.

20 Nisan - Müzisyen Atilla Özdemiroğlu, 73 yaşında yaşamını yitirdi.

20 Nisan - Karaman’da 10 erkek öğrenciye ‘cinsel istismarda’ bulunduğu iddiasıyla tutuklanan sınıf öğretmeni Muharrem B. (54), 508 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırıldı.

21 Nisan - Dünyanın en yüksek 4. asma köprüsü olan İstanbul İzmir karayolunu 8 saatten 3,5 saate indirecek projenin Körfez Köprüsü ayağı tamamlandı. Köprüye Osman Gazi adı verildi.

24 Nisan - Çağla Büyükakçay Şampiyon., İstanbul Teb Cup’ta şampiyon oldu. WTA turnuvasını kazanan ilk Türk sporcu olarak tarihe geçti.

27 Nisan - Galatasaray Odeabank, deplasmanda 66-62 yenildiği Fransız ekibi Strasbourg’u Abdi İpekçi’de 78-67 yendi ve Eurocup’ı kazanan ilk Türk takımı oldu.

27 Nisan - Yılın başından beri gerçekleştirilen patlamaların adresi bu kez Bursa’ydı. 25 yaşlarındaki kadın canlı bomba, Bursa’da Ulu Cami yakınlarında kendisini patladı. Saldırıda 13 kişi yaralandı.

1 Mayıs - İşçi Bayramı nedeniyle görevli olan TOMA’yı takip eden bombacı bir araç Gaziantep Emniyet Müdürlüğü önünde “Dur” ihtarına uymadı. Eskort araçtan polise ateş açıldı. Saldırıda 1 ton bomba kullanıldı. Emniyet Müdürlüğü’ne bombalı araçla saldıran kişi, IŞİD üyesi çıktı.

6 Mayıs - Kilis’in önde gelen sivil toplum kuruluşları bir gazete ilanı ile devlete çağrı yaptılar. “Kilis’e ses ver” adıyla yayınlanan ilanda, “Çaba harcadığınızı biliyoruz ama acele edin, ölüyoruz” dediler.

10 Mayıs – İstanbul’un eski otellerinden Heybeliada’da bulunan Halki Palas kapandı.

kaskli bisiklet turu 280x12 Mayıs – Adalar Belediyesi, bisiklet sürüşünde kask kullanımının yaygınlaştırılması amacıyla Özel Evrim Okulları öğrencileri ile Büyükada Kasklı Bisiklet Turu’nu gerçekleştirdi. Sabah saatlerinde Büyükada İlçe Emniyet Müdürlüğü önünden başlayan turda 5, 6, 7 ve 8. sınıf öğrencileri olmak üzere yaklaşık 100 öğrenci yer aldı.

15 Mayıs - Aort damarındaki yırtılma nedeniyle bir hafta yoğun bakımda kalan ünlü oyuncu Oya Aydoğan kurtarılamadı.

21 Mayıs - Adalarda açık hava tiyatroları günleri başladı. İlk oyun olarak “Tiviti ile Simiti” adlı çocuk oyunu sergilendi.

tiyatro 840x

4 Haziran – Sait Faik Abasıyanık Müzesi ve Nazım Hikmet Kültür Merkezi ortaklığıyla Burgazada’da “Kuş Gözlem Şenliği” düzenlendi. Doğada yapılan yürüyüşle ada kuşları tanıtıldı ve gözlemlendi.

4 Haziran - Dünya boksunun efsane ismi Muhammed Ali, solunum yolu rahatsızlığı nedeniyle tedavi gördüğü hastanede 74 yaşında yaşamını yitirdi.

5 Haziran - Adalarda tiyatroyu alışkanlık haline getirme amaçlı etkinlik başladı. İlk oyun Büyükada’daki açık hava sineması olan Lale Sineması’nda sergilendi.

7 Haziran - İstanbul Vezneciler’de Çevik Kuvvet’i taşıyan servis minibüsünün geçişi sırasında bomba yüklü bir araç uzaktan kumandayla patlatıldı. Saldırıda 6 polis, 5 sivil vatandaş hayatını kaybetti.

7 Haziran - Yeşilçam’ın unutulmaz oyuncularından Tanju Gürsu 77 yaşında hayatını kaybetti.

gonulden desenler x28011 Haziran – Burgazada’da sergi. Açılışı 11 Haziran’da gerçekleştirilen desen sergisi, 15 gün boyunca Adalı sanatseverlerin beğenisine sunuldu.

12 Haziran - ABD’nin Florida eyaletine bağlı Orlando şehrinde bir gece kulübüne silahlı saldırı gerçekleştirildi. 50 kişi hayatını kaybetti, 53 kişi yaralandı.

15 Haziran - Gazeteci Hakkı Devrim, 87 yaşında hayatını kaybetti.

16 Haziran - Adalar Kent Konseyi’nin, WRI (Dünya Kaynakları Enstitüsü) Türkiye Sürdürülebilir Şehirler Derneği ile birlikte düzenlediği, “Adalar Sürdürülebilir Ulaşım Çalıştayı” 16 Haziran 2016 tarihinde Büyükada Anadolu Kulübü’nde yapıldı.

18 Haziran - “Marmara’da Hayat Var Şimdilik - 2” sergisi Büyükada Çınar Çelik Gülersoy Kültür ve Sanat Merkezi’nde açıldı.

Adalar Müzesi tarafından, Adalar Belediyesi ve Adalar Kent Konseyi ortaklığı, ADYSK (Adalar Denizle Yaşam ve Spor Kulübü Derneği) ve Heybeliada Gönüllüleri Derneği işbirliği ile açılan serginin küratörleri, Ateş Evirgen, Serço Ekşiyan ve Eda Nur Topçu oldu. Tasarım, Sera Dink imzasını taşıdı.

yaz kampi resim atolyesi 280x20 Haziran - Nazım Hikmet Yaz Kampı Büyükada’da kapılarını öğrencilere açtı. Nazım Hikmet Yaz Kampı 20 Haziran Pazartesi günü Türkiye’nin 9 farklı ilinden yaşları 13-14 arasında değişen toplam 56 öğrenciye kapılarını açtı.

Geçtiğimiz yıl Nazım Hikmet Yaz Okulu olarak Büyükada İlköğretim Okulu ve İstanbul’da iki başka okulda yapılan organizasyon, bu yıl Nazım Hikmet varisleri adına Gündüz Vassaf, Kartal Belediyesi, Adalar Kent Konseyi ve Adalar Vakfı işbirliğiyle Kartal Belediyesi Büyükada Orman Tesisleri’nde açıldı.

22 Haziran - İlahiyat Profesörü Yaşar Nuri Öztürk evinde hayatını kaybetti. Uzun süredir kanser tedavisi görüyordu.

28 Haziran - İstanbul Atatürk Havalimanı’nda 3 IŞİD’li canlı bomba kendini patlattı. Saldırıda 44 kişi hayatını kaybederken, 199 kişi de yaralandı.

husnu mahalli soylesisi 280xHüsnü Mahalli söyleşisi30 Haziran - Arka Güverte’nin Adalarda sokak söyleşileri etkinliklerinde Hüsnü Mahalli Heybeliada Şenlik Alanında adalılarla buluştu.

1 Temmuz – Adalı Dergisi, Temmuz 2016 tarihli sayısını 25 Kasım 2015’te hayatını kaybeden Heybeliadalı müzisyen Nikiforos Metaxas’a ayırdı.

9 Temmuz - Suay Aksoy ICOM’un yeni başkanı oldu.

Adalar Müzesi için büyük onur... Adalar Müzesi kurucularından ve halen İcra Kurulu üyesi olan Suay Aksoy, dünya müzeciliğinin üst örgütü ICOM’un yeni başkanı oldu.

14 Temmuz - Fransa Nice kent merkezinde bir kamyon, 14 Temmuz Ulusal Gün (Bastille Günü) kutlaması yapan kalabalığın içine daldı. En az 80 kişi hayatını kaybetti.

15 Temmuz – Akşamın ilerleyen saatlerinde Türkiye bir darbe girişimine tanıklık etti. Aralarında TBMM’nin de bulunduğu önemli kurumlar ve yerler bombalandı.

16 Temmuz - Yurtta Sulh Konseyi adını taşıyan bir bildiri TRT’de yayınladı. Milli Savunma Bakanı - TSK adına yapılan açıklama korsan bildiridir dedi. Darbe girişimi püskürtüldü.

20 Temmuz – Heybeliadalı müzik insanı Nikiforos Metaxas için doğum günü anısına düzenlenecek olan Heybeliada Ruhban Okulu konseri darbe girişimi nedeniyle ileriki bir tarihe ertelendi.

20 Temmuz - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Bakanlar Kurulu toplantısından sonra MGK kararlarını açıkladı. Tüm ülkede 3 aylığına OHAL ilan edildi.

25 Temmuz - Tarihçilerin piri olarak anılan, ünlü tarihçi Halil İnalcık, 100 yaşında hayatını kaybetti.

26 Temmuz – Adalar’da 4. Avusturya Günleri başladı. Açılışa Avusturya Konsolosu Romana Königsbrun da katıldı ve bir konuşma yaptı. Günlerin ilk konseri Büyükada Anadolu Kulübü’nde gerçekleşti.

27 Temmuz - Resmi Gazete’de yayımlanan Kanun Hükmünde Kararname ile içlerinde Zaman, Taraf Gazetesi, Samanyolu TV, Cihan Haber Ajansı’nın da olduğu 3 haber ajansı, 16 televizyon, 23 radyo, 45 gazete, 15 dergi ile 29 yayınevi ve dağıtım kanalı kapatıldı.

17 Ağustos - Denetimli Serbestlik kapsamında kapalı ve açık ceza infaz kurumlarından yaklaşık 38 bin kişi bugün öğleden sonra cezaevlerinden tahliye edilmeye başlanacak.

20 Ağustos - Gaziantep kent merkezinde bir düğünde bombalı saldırı gerçekleştirildi. Olaysonucu 50 kişi hayatını kaybetti, 94 yaralandı.

doga dostu cantalar 280xDoğa dostu çantalar24 Ağustos - Adalar Denizle Yaşam ve Spor Kulübü Derneği, Adalar Kent Konseyi, Adalar Vakfı, Arka Güverte, Ada Gönüllüleri ve Heybeliada Gönüllüleri Derneği ile birlikte yapılan çalışma kapsamında “Naylon Poşet Kullanımına” karşı verilen mücadelede Belediye Başkanı Atilla Aytaç, Meclis Üyesi Mürvet Çidam, Vakıf ve Dernek temsilcileri birlikte adaların pazarlarında bez çantalar dağıttılar.

24 Ağustos - Fırat Kalkanı adı verilen operasyon başlatıldı. Harekât Suriye’nin Cerablus bölgesindeki DAİŞ ve PYD hedeflerine yönelik TSK ve koalisyon güçleri tarafından gerçekleştiriliyor.

26 Ağustos – İstanbul Boğazı’nda Asya ve Avrupa’yı birbirine bağlayan üçüncü köprü olan Yavuz Sultan Selim köprüsü açıldı.

26 Ağustos - Tüm askeri sağlık kuruluşları, bugün saat 17.00’de ülke genelinde eş zamanlı olarak Sağlık Bakanlığı’na bağlandı.

29 Ağustos - Türk edebiyatının usta isimlerinden Vedat Türkali, 97 yaşında hayatını kaybetti.

1 Eylül - Adalar’da sinema akşamları başladı. Adalar Belediyesi, Adalar Kent Konseyi ile birlikte Adaların tarihi ve nostaljik mekanlarından biri olan Büyükada Lale Sineması’nda ücretsiz film gösterimlerini başlattı. 1, 2 ve 3 Eylül’de “Her Şey Aşktan”, “Delibal” ve “Git Başımdan” filmleri izleyicisiyle buluştu.

3 Eylül - Nikiforos Metaxas’ın doğum günü anısına 20 Temmuz’da yapılması planlanan ve darbe girişimi nedeniyle ertelenen konser, Ruhban Okul bahçesinde düzenlendi. Konseri Vassiliki Papageorgiou – EllenoTurkika verdi.

3 Eylül - Adalar Kent Konseyi’nin Adalar Belediyesi Meclis Salonu’nda, 2. Dönem Seçimli Genel Kurulu gerçekleştirildi. Prof. Sinan Özbek, ikince kez Kent Konseyi Başkanı seçildi.

4 Eylül - Adalar Belediyesi, Adalar Kent Konseyi, Adalar Vakfı, Heybeliada Su Sporları Kulübü ve Heybeliada Gönüllüleri Derneği ortaklığı; Büyükada Deniz Kulübü, Türk Kızılayı, Adalar Rotary işbirliği ile düzenlenen 4. Adalararası Macerada Yarışları Heybeliada açıklarında start aldı. Magma Dergisi’nin basın sponsoru olduğu Adalararası MacerAda Yarışları’na bu yıl Salcano, KAR SPOR, Ayder Su, Adalar Rotary ve Arbella Makarna sponsorluk desteği verdi.

tanburi cemil bey konseri 280xTanburi Cemil Bey konseri7 Eylül - Tanburi Cemil Bey’in ölümünün 100. ölüm yıldönümü anısına Adalar Vakfı tarafından düzenlenen konser Heybeliada Ruhban Okulu bahçesinde 7 Eylül 2016 akşamı büyük bir katılımla icra edildi. Adalar Vakfı Başkanı Halim Bulutoğlu açılış konuşması yaptı ve Tanburi Cemil Bey’in kişiliği, eserleri ve hayatı hakkında bilgi verdi. Konser çok büyük beğeni aldı.

8 Eylül - Kış Saati Uygulaması yürürlükten kaldırıldı. Yaz saati uygulamasının yıl boyu sürdürülmesi hakkındaki karar, Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlandı. Artık saatler geri alınmayacak.

9 Eylül – Büyükada Hastanesi açıldı.

Kartal Dr. Lütfi Kırdar Eğitim ve Araştırma Hastanesi Büyükada Ek Binası’nın açılışı gerçekleştirildi. 12 farklı branşta sağlık hizmeti sunan hastane branşları şunlar: 1. Dahiliye, 2. Genel Cerrahi, 3. Çocuk Hastalıkları, 4. Kadın Doğum, 5. Fizik Tedavi-Fizyoterapi Ünitesi, 6. Aile Hekimliği, 7. Ortopedi, 8. Göz, 9. Kulak-Burun-Boğaz, 10. Ağız ve Diş Sağlığı, 11. Nöroloji, 12. Radyoloji ve Biyokimya Laboratuvarları.

16 Eylül - Sinema oyuncusu, sanatçı Tarık Akan hayatını kaybetti.

19 Eylül - Büyükada Cami Projesine onay çıktı. Büyükada’da cami projesine koruma kurulundan da onay çıkınca şimdi içkili restoranların geleceği tartışılmaya başlandı...

28 Eylül - İsrail’in eski cumhurbaşkanı Şimon Peres hayatını kaybetti

2 Ekim - Fayton dahil olmak üzere hiçbir ulaşım aracı bulunmayan Kınalıada’da İSPARK akülü araç kiralayacak. Adalar İlçesi’nde hayvan hakları savunucuları ile ada halkını karşı karşıya getiren “fayton mu akülü araç mı” tartışması sürerken hiçbir toplu taşıma aracı bulunmayan Kınalıada’da elektrikli araç kullanılmasına karar verildi. Elektrikli araçların işletmesini İSPARK yapacak.

okul ziyareti 280x3 Ekim - Burgazada Gönüllü Evi Gönüllüleri, Burgazada Sait Faik Abasıyanık İlköğretim Okulu’nu ziyaret ederek, “okulumuza sahip çıkalım” açıklamasında bulundular.

4 Ekim - Veganlar fayton eylemi yaptı, faytoncular tepki gösterdi.

Büyükada’da “atlı faytonlar kaldırılsın” eylemi yapıldı. Eylem sırasında faytoncu ile eylemci tartışırken faytoncu, eylemciye “Siz hiç Veliefendi’ye gittiniz mi?” dedi. Kendilerine ‘Vegan Aksiyon’ adını veren bir grup, atlı faytonların kaldırılması için Büyükada’da eylem yaptı.

7 Ekim – Büyükada’da Açık Stüdyo Günleri

7-9 Ekim 2016 tarihleri arasında üçüncüsü gerçekleşen Açık Stüdyo Günleri’nde resim, heykel, fotoğraf, enstalasyon, performans ve video gibi disiplinler üzerine çalışmalar gerçekleştiren görsel sanatçılar, sanatçı kolektifleri ve bağımsız sanat alanları Taksim, Cihangir, Kurtuluş, Beyoğlu, Galata, Karaköy, Teşvikiye, Kadıköy ve Büyükada bölgelerinde bulunan ev, atölye ve alanlarını ziyaretçilere açtılar.

Büyükadalı sanatçılardan; Gül Bolulu, Tekstil, Lif Sanatı, Dokuma’da; Fatma Sağ Tunçalp, Resim, Heykel, Seramik, Video’da; Ali Alizadeh, Heykel’de; Deniz M. Örnek, Disiplinlerarası Sanat’ta ev ve atölyesini ziyarete açtı.

8 Ekim - FETÖ soruşturması Adalar İlçe Emniyet Müdürlüğü’ne uzandı. Aralarında 4 komiserin olduğu yaklaşık 10 polis açığa alındı.

8 Ekim - Gırgırla avlama balıkları ve balıkçılığı bitirdi! Balık sezonu açılsa da balıkçılar pek mutlu değil. Adalı balıkçılar, “Gırgırla balık avlama, balık türlerini azalttı. Ne biz mutluyuz ne de tüketici” diyor.

Adalı Balıkçıların bu soruna yönelik yaptıkları açıklamada: “15 Nisan’da başlayan av yasağının 1 Eylül’de kalkmasıyla balıkçılar da küçük tekneleriyle denize açıldı. Ancak Adalı balıkçılar neredeyse elleri boş eve dönüyor. Bunun nedeniyse gırgırla balık avlama. “Endüstriyel balıkçılık” olarak tanımlanan gırgırla balık avlama, geleneksel balıkçılığı bitirmiş durumda. Adalı balıkçılar, soruna acil çözüm bulunmasını istiyor.” dediler.

9 Ekim - Hakkari’de karakola bomba yüklü araçla saldırı gerçekleştirildi. 10 asker, 8 vatandaş hayatını kaybetti. 27 yaralı var.

10 Ekim - Hüseyin Rahmi Gürpınar Lisesi resmen açıldı. 2011 yılında yıkılıp 2015 yılında hizmete giren Heybeliada Hüseyin Rahmi Gürpınar Çok programlı Anadolu Lisesi yeni binasının resmi bir tören ile açılışı gerçekleştirildi. 

17 Ekim - Musul’un IŞİD’in elinden alınması için planlanan büyük harekat başladı. 30 bin askeri güç bölgede.

18 Ekim - Adalar Belediye Meclis Üyesi Sencer Demirel hayatını kaybetti. Gerçek bir ada sevdalısı olan Demirel adalıların sevgi seliyle uğurlandı.

26 Ekim - Büyükada fayton bekleme alanı yenileniyor.

26 Ekim - Gazeteci, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti ve Türkiye Gazeteciler Sendikası eski Başkanı Nail Güreli hayatını kaybetti. Onurlu bir gazeteci olan Güreli meslektaşları ve sevenlerinin katılımıyla gerçekleştirilen bir törenle sonsuzluğa uğurlandı.

31 Ekim - Adalar Kent Konseyi Çevre Grubunun düzenlediği “Büyükada Orman Temizliği” etkinliğine ada haklı yoğun ilgi gösterdi. Lunapark - Dilburnu ve Lunapark - Aya Nikola bölgesi arasındaki ormanlık alan tamamen temizlendi. Etkinlik sırasında toplanan geri dönüşebilen malzemeler geri dönüşüm için ilgili birime teslim edildi. Etkinliğe, Adalar Belediyesi Başkanı Atilla AYTAÇ, Adalar Kent Konseyi Başkanı Prof. Dr. Sinan Özbek, Adalar Kent Konseyi Genel Sekreteri Abdurrahman Küçüksarı ve Kent Konseyi Gençlik Meclisinin tüm üyeleri de destek verdi.

2 Kasım - Ankara Eryaman havuzunda, Atatürk Anısına düzenlenen, Uluslararası Masterler Cumhuriyet Kupası Yüzme Yarışları’nda, Adalar Belediyesi personeli Yüksek Mühendis Şerafettin Sönmez, 2’si altın, 2’si gümüş olmak üzere toplam 4 madalya alarak Anıtkabir ziyaretinde bulundu.

2 Kasım - Turgut Özal’ın kardeşi, siyasetçi Korkut Özal hayatını kaybetti.

2 Kasım - Gönül Ülkü Özcan, Silivri’deki evinde 85 yaşında hayatını kaybetti.

3 Kasım - Gazeteci ve yazar Mete Akyol, 81 yaşında hayatını kaybetti. Akyol, Büyükada Mezarlığı’na defnedildi.

4 Kasım - HDP’lilere yönelik gece yarısı operasyon düzenlendi. Gözaltına alınan HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ ile 7 milletvekili tutuklandı.

9 Kasım - ABD’de seçimler yapıldı. Cumhuriyetçi aday Donald Trump ABD’nin 45. Başkanı oldu.

12 Kasım - Büyükada’da Atatürk’ü Anma Haftası kapsamında, Atatürk’ün sevdiği şarkılar adlı bir konser yapıldı. Doç. Dr. Nesibe Özgül Turgay yönetimindeki “4 Ada 1 Koro” koristleri tarafından verilen konser programa katılanlar tarafından ilgiyle izlendi.

17 Kasım - 17 Kasım gecesi AKP’li milletvekilleri tarafından TBMM’nde çocuklara yönelik cinsel istismarın evlilik şartıyla affedilmesinin önünü açan bir önerge sunuldu. TCK’nın 103. maddesinde değişiklik öngören bu önerge 22 Kasım Salı günü saat 14.00’de oylandı.

yardim konvoyu 280x17 Kasım - Yaz boyunca ihtiyaç sahipleri için toplanan yardımlar Burgazada Gönüllü Evi’nden bugün yola çıktı.

Burgazada Gönüllü Evi Başkanı Benefşe Biçer ise, “Adalar Belediyesi Burgazada Gönülleri Kültür Sanat ve Eğitim Merkezi olarak gönüllü evimizde yaz boyunca toplanan ikinci el bay, bayan, çocuk giysi, ayakkabı ve kırtasiye malzemelerini kolileyip ihtiyaç sahiplerine ulaşması için Kartal Belediyesi ‘gönül çarşısı’ yetkililerine teslim edilmiştir. Kırtasiye malzemelerinden oluşan kolilerimiz Erzincan Altınbaşak Derneği’ne okullara dağıtılması için ulaştırılmıştır. Burgazada Gönüllüleri Kültür Sanat ve Eğitim Merkezi olarak bu emek ve duyarlılıklarından dolayı Kartal Belediyesi yetkililerine teşekkür ederiz.” dedi.

17 Kasım - Siirt’in Şirvan ilçesindeki bakır madeni sahasında heyelan meydana geldi. 4 işçi hayatını kaybetti. 11 işçi kayıp.

18 Kasım - Sait Faik Abasıyanık’ın 110. yaşı kutlandı

Adalar Belediyesi ve Darüşşafaka Cemiyeti’nin ortaklaşa düzenlediği etkinlik ile Sait Faik Abasıyanık’ın 110. yaşını Burgazada Deniz Kulübü’nde kutlandı. Renkli Görüntülere de sahne olan etkinlikte Burgazada Gönülleri Kültür Sanat ve Eğitim Merkez’in Başkanı Benefşe Biçer ise Darüşşafaka Cemiyeti Başkanından Burgazada Gönüllüleri adına teşekkür plaketi aldı.

19 Kasım - Adalı kadınlar, Adalar Kent Konseyi Kadın Meclisi ve Burgazada Gönüllü Evi Burgazada Gezinti Caddesi’nde çocuklarını bu vahşi ve karanlık zihniyete teslim etmeyeceklerini haykırdılar. “Tecavüzü aklayacak yasayı kabul etmiyoruz!”, “Tecavüz meşrulaştırılamaz!”, “Tecavüz insanlık suçudur, kabul edilemez!”, “Çocuk istismarına hayır!”, “Çocuk gelinlere hayır” yazılı sloganlarını atan, dövizleri açan kadınlar, yasa tasarısının geri çekilmesini istedi.

19 Kasım – Adalı kadınlar “birlik, dayanışma ve barış” için aşure yapıp dağıttılar.

20 Kasım - Kent Konseyi’nden “Ulaşım” Kampanyası

Adalar Kent Konseyi, Şehir Hatları vapur seferlerinin arttırılması ve 24 saat sefer imkânı sağlanması için kampanya başlattı.

24 Kasım - Avrupa Parlamentosu, Avrupa Birliği ile Türkiye arasında 3 Ekim 2005’te başlatılan üyelik müzakerelerinin geçici olarak dondurulmasına ilişkin kararı 37 oya karşı, 479 oyla kabul etti. 107 parlamenter ise çekimser kaldı.

25 Kasım - Küba Devrimi’nin lideri Fidel Castro hayatını kaybetti.

25 Kasım – Adalar Belediye Başkanından 25 Kasım Mesajı...

“Kadına yönelik şiddete de, diktatörlüğe de geçit vermeyeceğiz!” (25 Kasım gününün “Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü” olarak ilan edilme nedeni, 1960 yılında Dominik Cumhuriyeti’nde meydana gelen bir olaydı. O dönem ülkeyi diktatörlükle yöneten Rafael Trujillo’nun “Ülkede iki tehlike var: Kilise ve Mirabal Kardeşler” şeklinde yaptığı açıklamadan günler sonra Trujillo’ya karşıtlığı ile bilinen Mirabal Kardeşler adlı 3 kız kardeş, tecavüz edilerek vahşice öldürüldüler. Bu üçlünün kurduğu Clandestine hareketi öldürülmelerinden 1 yıl sonra diktatörlüğün yıkılmasında büyük rol oynadı.)

29 Kasım - Brezilya Serie A ligi ekiplerinden Chapecoense’yi, Kolombiya’daki Güney Amerika kupası finaline götüren uçak düştü. Uçaktaki 81 kişiden 76’sı hayatını kaybetti. Kazadan sadece 3 futbolcu sağ olarak kurtuldu.

29 Kasım - Adana Aladağ İlçesi’nde kız öğrenci yurdunda yangın çıktı. 11 öğrenci ve 1 bakıcı hayatını kaybetti. 22 öğrenci yaralandı.

30 Kasım - Erdal Tosun, tiyatro, sinema, dizi oyuncusu. Trafik kazasında yaşamını yitirdi.

2 Aralık - Dolar ve Euro’dan tarihi rekor. Dolar, 3,5840, Euro 3.8156 Türk Lirası ile rekor kırdı.

5 Aralık - Adalarda son zamanlarda yaygın bir şekilde kullanılan elektrikli motorlara yasak geliyor. İçişleri Bakanlığı, yayımladığı genelge ile İlçe Emniyet Müdürlüğü’ne “akülü” denilen elektrikli araçları toplama yetkisi veriyor.

6 Aralık - Büyükada’ya yangın gözetleme kulesi kuruluyor

Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından İstanbul Büyükada’da klasik metotların yanında teknolojinin de kullanılacağı yeni yangın gözetleme kulesi inşa ediliyor.

Büyükada’da taşıyıcı çelik konstrüksiyon sisteminde zamanla oluşan korozyonlarla kullanılamaz hale gelen mevcut gözetleme kulesi, yenisinin yapılmasının ardından yıkılacak. İzinleri alınan 6 katlı yeni kule, Büyükada’nın genel mimarisine uygun inşa edilecek ve son teknolojiyle donatılacak.

7 Aralık - Eski Bakanlardan, Meclis eski Başkanı İsmet Sezgin hayatını kaybetti

10 Aralık - İstanbul Beşiktaş Maçka’da bomba yüklü araçla saldırı gerçekleştirildi. 44 kişi hayatını kaybetti, 164 kişi de yaralandı.

10 Aralık - Türkiye yeni anayasa çalışmaları. 21 maddelik anayasa değişiklik teklifi 316 imzayla Meclis’e sunuldu.

11 Aralık - İstanbul’da 44 kişinin şehit olduğu, 166 kişinin yaralandığı terör saldırısı nedeniyle milli yas ilan edildi. Tüm Türkiye’de bütün bayraklar yarıya çekilecek.

pars tuglaci 280xPars Tuğlacı13 Aralık – Pars Tuğlacı yaşama veda etti. Adalar üzerine yazılmış en kapsamlı eserlerden “Tarih Boyunca İstanbul Adaları”nın yazarı, dil, sözlük ve ansiklopedi uzmanı, araştırmacı-yazar Prof. Dr. Pars Tuğlacı hayatını kaybetti.

15 Aralık – Gazeteci Hüsnü Mahalli tutuklandı.

17 Aralık - Kayseri Komando Tugay Komutanlığından izne çıkan er ve erbaşları taşıyan araca bombalı saldırı düzenlendi.15 asker hayatını kaybetti, 3’ü ağır 50 asker yaralandı.

19 Aralık - Rusya’nın Türkiye Büyükelçisi Andrey Karlov, Ankara’da katıldığı bir sergide silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetti. Suikastı düzenleyen polis, polisin düzenlediği operasyonda öldürüldü.

21 Aralık - Spor Toto 2. Lig’de mücadele eden Amedspor takımının kaptanı Şehmus Özer geçirdiği trafik kazası sonucu yaşamını yitirdi.

23 Aralık - Terör örgütü IŞİD bir video yayınlayarak Türk askeri olduklarını öne sürdükleri iki askeri yakarken infaz ettiklerine ilişkin görüntüleri servis etti.

25 Aralık - İngiliz şarkıcı George Michael, İngiltere'deki evinde ölü bulundu. Sanatçı 53 yaşında hayatını kaybetti.

29 Aralık – Gazeteci Ahmet Şık tutuklandı.

 

Son değişiklik Salı, 03 Ocak 2017 06:15
Yorum yapmak için oturum açın