Adalar’da farklı disiplinlerden hekimler, halk ve aile sağlığı uzmanları, afet gönüllüleri ve salgına karşı mahalle ve sokak dayanışma grupları gönüllülerinden oluşan bir sivil girişim olarak 18 Nisan’da çalışmalarına başlayan Adalar Covid-19 Danışma Kurulu üçüncü toplantısını 3 Mayıs Pazar günü gerçekleştirdi.
Toplantıya Adalar Belediye Başkanı Sayın Erdem Gül de katıldı. Bir önceki toplantıda konuşulan konuların değerlendirilmesinin ardından Adalar’daki vaka sayısı ve filyasyon süreci üzerine bilgi alışverişinde bulunuldu.
Adalar’da salgının büyük ölçüde kontrol altına alındığı ve vaka sayısının minimumda kaldığı memnuniyetle saptandı. Ancak filyasyon sürecinin daha etkin yürütülmesinin 31 Mayıs sonrası ve gelecek dalgalar açısından yarattığı riske ve önemine dikkat çekildi.
Bu kapsamda ilk iki toplantıda da dile getirilen sahadaki kamu görevlileri başta olmak üzere yaygın test ihtiyacına yeniden vurgu yapıldı.
Önceki toplantılarda konuşulup önerilmesi kararlaştırılan
- Ada iskeleleri yerine karşıdaki iskelelerde ateş ölçümü yapılması
- Adalar’da toplu iftar-teravih ve bayramlaşmaların oluşturabileceği risk
- Danışma Kurulu tarafından hazırlanan bilgilendirici broşürün internet, sosyal medya ve basılı ortamda dağıtılması
Adalar’da yaşayanlara yönelik psikolojik destek amacıyla Panik Atak Hattı kurulması önerilerinin ilgili kurumlarla görüşüldüğü ve gerçekleştirilmek üzere adımlar atıldığı bilgisi alındı.
26 Nisan toplantısının da gündeminde olan “Adalar’da ikinci konut sahiplerinin ve kiracıların giriş yapamaması” sorununun bir an önce giderilmesi için girişimlerin devamı da konuşuldu.
Danışma Kurulu Üçüncü Toplantısında aşağıdaki değerlendirme ve tavsiyelerin ilgili kurumlar ve Adalılarla paylaşılmasını kararlaştırdı.
- Sağlık Bakanlığı ve Bilim Kurulu, salgınla mücadelenin başarıyla sürdürüldüğü ve vaka sayısının kontrol altına alındığını, ancak katedilecek daha çok uzun yol olduğu ve rehavete düşülmemesini ısrarla dile getirmekte.
- Ülkemizdeki salgının merkezi olan İstanbul’un yanı başındaki Adalarımızın salgından az sayıdaki vaka dışında etkilenmemiş olması ve alınan önlemlerle korunmuş bulunması memnuniyet verici olmakla birlikte “normalleşme” adımları için henüz çok erken olduğunu düşünüyoruz.
- Ülkemizde olduğu gibi Adalarımızda da virüs salgınının yarattığı ekonomik ve sosyal travmanın giderilmesi adına atılabilecek hazırlıksız adımların tüm sezonu ve yılı da kaybetmek riskini yaratabileceğine dikkat çekmek istiyoruz.
- Aceleciliği değil dikkatle gözlemeyi, ilgili kurumlarla işbirliğini, ilk dalgada yaşadığımız ve ağırlığını Adalar’daki sağlık altyapısından kaynaklanan eksiklikleri bir an önce gidermek için çalışmayı ve tüm bu nedenlerle;
- Geç olsun ama iyi olsun demeyi şu aşamada en doğru yöntem olarak görüyoruz.
- Bu konuda Sağlık Bakanlığı, İl Pandemi Kurulu, İBB Bilim Kurulu, İlçe Hıfzısıhha Kurulu ve Kültür ve Turizm Bakanlığı, başta olmak üzere ilgili bakanlıkları izleyerek, Adalar’da yapılacak çalışmalar için, belediyemiz ve kamu otoritesi başta olmak üzere tüm yerel paydaşlarla işbirliği yapmaya hazır olduğumuzu beyan ediyoruz.