“Dünya Mirası Adalar Girişimi” adıyla yapılan 3 Ekim tarihli ve “Kamuoyunun Dikkatine” başlıklı duyuru ile ilgili zorunlu açıklamamızdır.
Adalar’ın UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne girmesi için yapılan çalışmalar, Adalar’daki tüm sivil toplum kuruluşlarının olduğu kadar Adalar Vakfı’nın da ilgi alanındadır. Adalar Vakfı, kurulduğu 1984 yılından bugüne, Adalar’ın miras değerlerini kayıt altına almaya yönelik sayısız çalışma yapmış, projeler gerçekleştirmiş, kurumsal yapılar oluşturmuş, on binlerce yazılı, sözlü ve görsel kaynağı arşivlemiş, dijitalleştirmiş, yayımlamıştır.
Dünya Mirası Adalar (DMA) Girişimi, üç buçuk yıl önce Adalar’ın UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne girmesi için sivil bir inisiyatif olarak yola çıktığında Adalar Vakfı olarak bu girişimi olumlu bulduğumuzu ve sürecin başarıyla tamamlanması için katkıda bulunduğumuzu yapılan çalışmaların kayıtlarında görebilirsiniz.
DMA girişimini tüzel alana taşıyacak bir kuruluşa ihtiyaç duyulduğunda, girişim üyelerinden gelen talep vakfımızın 30 Haziran 2018 tarihli yönetim kurulu toplantısında değerlendirildi ve kabul edildi.
Adalar Vakfı, taşıyıcı kuruluş olarak görev aldığı 2 yılı aşkın süre içinde Dünya Mirası Adalar Girişimi’nin yönetim sürecine kurumsal olarak müdahil olmadı, iddia edildiği üzere, taşıyıcı kuruluş olduğu için girişim grubuna iki temsilci vermeyi düşünmedi ve önermedi. Adalar Vakfı üyesi de olan iki kişi, bu taşıyıcılık anlaşmasından çok önce, diğer girişimciler gibi bireysel olarak grubun içinde yer aldılar.
Adalar Vakfı, Girişim ile Adalar Belediyesi arasında imzalanan 5 Şubat 2019 tarihli protokole ve Kültür ve Turizm Bakanlığı’na iletilen başvuru dosyasına girişimin taşıyıcısı olarak imza koymaktan öte, temsili bir faaliyet içinde de bulunmadı. İddia edildiği gibi, Vakıf ile Belediye arasında imzalanmış başka bir sözleşme de yoktur.
Bakanlığa başvuru dosyasının hazırlanmasında kullanılacak malzeme ve dokümanlar için Adalar Vakfı ve Adalar Müzesi arşivleri sonuna kadar açılmıştır. Dosyada hangi malzeme kullanıldıysa, bunlar Adalar Vakfı ve Adalar Müzesi arşivinden girişim üyeleri tarafından alınmış ve serbestçe kullanılmıştır. Aynı durum, DMA logosuyla hazırlanan tüm basılı dokümanlar, web sitelerinde kullanılan doküman ve görsel malzemeler için de geçerlidir.
Vakfın “girişimin yaptığı her şeyi kendisine mal etmeye, sahiplenmeye çalıştığı” iddiası anlamsızdır ve olumsuz yönlendirme içermektedir. DMA girişimi, internet sitesinde kendi misyonunu “... tüm sivil toplum kuruluşları ve süreç boyunca sorumluluk almak ve katkı sağlamak isteyen her aktör ve paydaşla birlikte çalışmak” olarak belirlemiş, “sürecin tüm paydaşlar tarafından sahiplenmesi ve birlikte yol alınması” başarı ölçütü olarak saptamıştır. Değerlendirme yapılacaksa, bu temelde yapılmalıdır.
Dünya Mirası Adalar Girişimi’ni oluşturan üyelerin bir bölümünün kamuya yansıyan ortak imzalı açıklamaları, grup içinde izlenecek yol ve yöntemler konusunda yol ayrımı yaşandığını göstermektedir.
Bu tartışmaların Adalar Vakfı ile hiç bir ilgisi yoktur.
DMA Girişimi adıyla yola devam edenlerin, ayrılığa neden olan sorunları çözmek yerine, vakfımızı asılsız suçlamalarla bu tartışmaların içine çekmeye çalışmaları, yol ayrımına neden olan sorunları bağlamından koparmaya ve saklamaya yarar; kimseye de faydası yoktur. Adalar’ın UNESCO Dünya Mirası yolculuğuna zarar verecek her türlü yaklaşımın ve eylemin adil ve dürüst diyaloglarla aşılabileceğine inanıyoruz.
Adalar Vakfı, başvuru dosyasının olumlu sonuçlanması ve Adalar’ın UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne girebilmesi için tüm Adalılar ve Adalı STK’lardan beklenmesi gereken çabayı ve elinden geleni yapmayı sürdürecektir.
Saygıyla duyururuz.
Adalar Vakfı Yönetim Kurulu