İstabul’a yılın 11 ayında (Ocak-Kasım) 11.5 milyon yabancı ziyaretçi geldi. Geçen yılın aynı dönemine göre yabancı ziyaretçi sayısındaki artış %5.5 oldu.
Son 5 yıldır, iki haneli gerçekleşen artış oranı (%11-16), bu yıl tek haneye (5.5) düştü. Düşüşün, Türkiye’nin ana pazarlarını tehdit eden terör olayları, Rusya-Türkiye gerginliği ve Ortadoğu’daki gelişmeler nedeniyle 2015’in son ayı ve 2016’nın ilk aylarında devam edeceği tahmin ediliyor.
İranlı ziyaretçiler, son iki yılda %100 artış gösterdi.
İstanbul Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından derlenen ve her ay yayınlanan istatistikler incelendiğinde, son iki yılda İranlı ziyaretçilerin İstanbul’a yönelik ilgisi dikkat çekiyor. 2014 yılında İstarnbul’a gelen İranlı ziyaretçi sayısı bir önceki yıla göre %57 artmıştı. Bu artış 2015 yılında da devam etti ve 2014 yılına göre artış oranı %27’yi buldu. 2013 ile bugün karşılaştırıldığında artış iki katına çıkıyor. Yılın ilk 11 ayında İstanbul’a gelen İranlı ziyaretçi sayısı 700 bine yaklaştı ve İstanbul’u en çok ziyaret eden yabancılar arasında, Almanlardan sonra ikinci sıraya yerleşti.
Arap ziyaretçi sayısı bir önceki yıla göre %20 arttı.
Bir başka dikkat çekici artış Arap ülkelerinden gelen ziyaretçilerde de görülüyor. Son 5 yıldır İstanbul’a yönelik ilginin başını Arapa ülkeleri çekmekteydi. Bu eğilim 2015 yılında da devam etti. 2014’e göre 2015 yılında %20 artan Arap ziyaretçi sayısı, İstanbul’a gelen toplam ziyaretçilerin de %20’sini buldu. Bir başka deyişle İstanbul’a gelen her 5 yabancı ziyaretçiden biri Arap.
İranla birlikte Arap ülkelerinden gelen ziyaretçilerin, İstanbul’un toplam ziyaretçilerine oranı ise %27’ye yükseldi.
Adalar
İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü istatistikleri içinde, İstanbul’un iç ayrımı yok. Yani Adalar’a ne kadar yabancı ziyaretçi geldiği bilinmiyor. Adalar Turizm Geliştirme Merkezi’nin 2013 yılında, Adalar’ı ziyaret eden yerli-Yabancıları kapsayan anketi bu konuda elimizdeki tek veri kaynağı. Buna göre Adalar’a gelen yabancı ziyaretçilerin %35’ine yakınını İran ve Arap ülkelerinden gelenler oluşturuyordu. Ancak son iki yılda bu iki ülke grubundan İstarnbul’a gelen ziyaretçi sayısındaki olağanüstü artış sonucu, bu oranın %50’ye yaklaştığı tahmin ediliyor.
Bir başka deyişle Adalar’a gelen her iki yabancı ziyaretçiden birinin menşei İran ve Arap ülkeleri.
Üçüncü büyük grubu ise Yunanlılar oluşturuyor.
Yunanistan’dan İstanbul’a gelen ziyaretçi sayısı, yılın 11 ayında 115 bini buldu. Bu rakam geçen senenin biraz altında.
Çinli, Koreli ve İsrailli turist sayısı da artıyor.
İstanbul’a gelen yabancı ziyaretçiler arasında, Arap ve İranlılara ek olarak, Çin, Güney Kore ve İsrail’den gelenler de dikkatk çekici artış gözleniyor.
Bu üç grup da, Adalar için dikkat çekici pazarlar. Çinliler ve Güney Koreliler için tek handikap, İstanbul’da geçirdikleri sürenin az olması ve Adalar’a ayıracakları zamanın kısıtlılığı.